Rondreis door prachtig Zuid-Afrika
Door: Bianca
Blijf op de hoogte en volg Familie
30 September 2023 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Dag 14 ( vrije dag in Kaapstad)
Maar wij gaan Robben eiland bezoeken.
Om 8.15u vertrekken we naar de waterkant met de bus.
We varen met een grote boot naar Robben eiland.
Het regent op dat moment wat maar het waait nauwelijks.
Op open zee lijkt dit toch heftiger dan gedacht. Er waren flinke schommelingen. Met mijn zeeziekte ging het redelijk, wel hoofdpijn en misselijk maar niet braken. Helaas hadden andere mensen het moeilijker. De tocht duurde een kleine 30 min
Onderweg kregen we al een filmpje over wat zich allemaal had afgespeeld op Robben eiland. Hier werd je verre van vrolijk van.
Op het eiland aangekomen kregen we een korte tour over het eiland in een bus.
Uiteindelijk werden we opgevangen door een gids die ook zelf hier 5 jaar gevangen heeft gezeten. Van 1984-1989.
We gaan de gevangenis in waar Nelson Mandela heeft gezeten en kunnen ook zijn cel zien.
De verhalen van de gids waren enorm indrukwekkend. We waren diep geraakt.
We gingen weer terug naar de boot.
Bij de haven uitvoeren hoorden we al een gek geluid en de boot stuurde gek.
Toen we net de haven uit waren begon de boot ineens rondjes te varen. Het bleek een technische storing met de besturing. Dit leek redelijk snel opgelost dus vol gas richting de haven van Kaapstad. Maar toen ging het echt mis. Midden op de oceaan viel de motor uit en waren we compleet stuurloos. De golven en stroming kreeg grip op de boot. We dreven steeds verder af richting oceaan.
De bemanning kwam langs en vertelde geen paniek mensen. Er is jullie geleerd waar de reddingsvesten zijn en om die om moeten. Nou ik kan je zeggen de paniek sloeg toe bij mij. Heb teveel podcasts "held in eigen verhaal" beluisterd. Ik probeerde me compleet af te sluiten en te focussen om mijn ademhaling en toename van zeeziek zijn.
Af en toe ging de motor aan en konden we weer richting vaste land. Maar dit alles nog compleet stuurloos. We schommelde als een malle, en we dreven daarna opnieuw weer terug de oceaan op.
Dit alles heeft 30 min geduurd voordat e.e.a onder controle was. Dit was het langste half uur van mijn leven. Echt gruwelijk....
Na 30 min was het gefixt en konden we naar de haven.
Ze hadden nooit de haven uit mogen gaan bij Robben eiland. Dit was echt een savety issue.
Maar goed met voetjes aan wal even paar keer diep adem gehaald en weer door.
Inmiddels was het stralend weer en zijn we in zonnetje gaan lunchen.
Daarna even wat geshopt, straatmuzikanten beluisterd en verwonderd staan kijken naar een slangenmens die zich door een tennisracket kon wurmen. Hoe dan???
Daarna hebben we een stoeltje gescoord in zonnetje in de haven met een cocktail.
Aansluitend gaan we hij er Belgisch restaurant eten.
Deze vragen we een taxi te bellen om ons terug te brengen naar ons hotel voor ons laatste nachtje in Zuid-Afrika.
Ze zeggen Zuid-Afrika is de wereld in één land. Ik vind dit zeer treffend.
En we hebben geen enkele keer "braai" gegeten. Maar waar je ook eet het eten is verukkelijk en niet duur.
Nu koffers inpakken en gewicht weer goed verdelen.
Morgen gaan ze nog zeerobben en pinguïns spotten. Een rondtour door Kaapstad. Nog wat langst de kust rijden. Op tijd avond eten en dan worden we op het vliegveld gedropt.
Zuid-Afrika was prachtig. Het was vermoeiend maar zeker de moeite waard.
Maar kijk er stiekem ook weer naar uit om ons kroost thuis te zien en Jeppe te knuffelen.
En te starten met een voor mij nieuwe uitdaging in het UMC.
30 September 2023 - 23:46
Danielle :
Oei wat een spanning. Gelukkig goed afgelopen. Geniet morgen van jullie laatste dagje. [e-1f618]